Arbeitsunfähig

Hej hörrni!
Idag är jag sjuk. Eller jag är förkyld men här i Tyskland är man antingen frisk eller sjuk. Jag har till och med fått ett intyg av en läkare att jag är sjuk och därför är "arbeitsunfähig" (se ovan). Egentligen känner jag att jag skulle kunna jobba men då jag har min praktik på en onkologisk avdelning där patienterna genomgår cellgiftsbehandling ska man stanna hemma om man hostar/nyser etc vilket jag idag gör. Och det räcker inte att sjukanmäla sig utan jag fick reda på att jag skulle gå till en läkare för att få ett intyg på att jag inte kunde jobba idag. Det tyska sjukvårdsystemet är heeelt annorlunda här än i Sverige. Här finns inga vårdcentraler utan man har en "Hausartz" (husläkare) som man går till om man är sjuk. En sådan har ju inte jag då jag bara är här för en kort tid så efter att min praktikplats meddelat att jag måste gå till läkaren ringde jag ett antal läkarmottagningar innan jag fick napp. Där fick jag fick tid direkt - hos en läkare. Kändes så konstigt då jag bara har en förkylning. Men han skrev ut ett sjukintyg till mig efter en mängd frågor, bland annat hur det i hela världen kommer sig att jag läser en tyskakurs här när jag läser till sjuksköterska till sverige. Tror det är himla ovanligt här att ta uppehåll från en utbildning för att läsa på folkhögskola (finns väl inte ens folkhögskolor i tyskland)? Tyskarna är så mycket för ordning och reda, inte ska man studera språk bara för att det är kul och inte får man sjukanmäla sig för att "livet kom emellan". Sånt får mig att sakna Sverige lite. Appropå det behöver jag inte sakna Sverige så länge till för ikväll åker jag faktiskt dit! För att fira påsk med släkten, krama mina vänner och blanda groggar i Tarmen. Jag stannar till och med måndag innan det är dags för praktik igen. Hoppas jag är frisk då (trots ev fest nu i helgen...), processen kring när man är sjuk här är ju minsann jobbigare än själva sjukdomen. 
Nu ska jag packa innan jag ska bege mig mot flygplatsen!
 
Tschüss!
* * * | | Kommentera |

Kanelbullen, Konzert und Karneval!

Hej alla och åter igen är jag sådär på att uppdatera. "Jobbar" heltid och i helgen hade jag massor på gång. Så jag tänkte berätta om den - min Wochenende! Min helg började i fredags då jag var ledig och sov länge, länge. Efter det åkte jag in till stan och mötte upp några klassisar för kanelbullsfika och praktikprat. Det var så kul att höra om allas olika praktikplatser men vi var nog rätt eniga om att det är en helt annan (och tuffare) vardag nu än förut. Kanelbullarna åt vi på det svensk-tyska caféet med det passande namner "Kanelbullen". Gott och rätt hemtrevligt! På kvällen begav vi oss sedan till Altstadt för Altbier = mycket bra start på helgen!
 
På lördagen hade jag ett pluggflow och sen gick jag en promenad i Volksgarten och gladdes åt hur nära jag bor den stora parken. Den här gången upptäckte jag ett nytt område med kullar, små djurbodar och en stor sjö. När klockan slog åtta samlades vi några tjejer hos Malin och såg melodifestivalen. Fel låt vann tyckte vi men vi misströstade inte utan hade schlagerparty fram till 03.30 och jag fick tjejerna att inse att tonartshöjningar är livets grej!
 
I söndags vankades det karnevalståg! Karnevalen ägde ju rum i februari här men då det utfärdades en stormvarning skjöts karnevaltåget fram tills idag. Utklädda och glada stod vi strålande solsken och såg karnevalsvagnar och fångade godis som kastades ut.
 
Vilken jäkla folkfest den där karnevalen är. Och tänk vad vädret kan göra med humöret!
 
Malin, A-K och Lina! Linas outfit är bäst, vem gillar inte sexpack och muskler?

Efter att ha fångat och ätit lite för mycket godis lämnade jag de andra för att möta upp Simon som denna helg varit hos en kompis i en annan del av Tyskland. Vi hade det bästa avslutet på en redan bra helg då vi först åt middag på en mysig thairestaurang och sedan gick längs med Rhen till konserthuset för att se Nils Landgren + blåsdelen av Frankfurts synfoniorkester. Nils Landgren är en jazztrombonist och sångare från Sverige som denna kväll besökte Düsseldorf och det var en fin blandning av West side story-låtar och jazz med Viktoria Tolstoy som gästartist. Efter konserten var vi tvungna att säga hejdå och jag längtar redan svinmycket till torsdag då vi äntligen kan ses igen. Hallå det är ju snart ju! 
 
Tschüss!
* * * | | Kommentera |

Frei Tag.

 
Godmorgon!
 
Idag är jag leeedig och jag sitter och äter nutellamacka (som man ju gör i Tyskland) efter att ha sovit ut riktigt ordentligt. Jag har ju gått upp runt 06 varje dag så min kropp var nog väldigt njöd av att få sova till 10. Det känns skönt med ledighet och även skönt att ha tid att träffa folk igen. På kvällarna när jag kommer hem från sjukhuset (runt 19) orkar jag inte vara så social direkt. Dock har jag varje kväll pratat på skype MEN då räcker det att jag sitter nedsjunken i min soffa, rätt lagom aktivitet för en utmattad praktikantin.
 
Min tyska har verkligen kaosat denna vecka. Jag kom till sjukhuset med självförtroendet att jag ändå är rätt bra men det har varit en utmaning även med små enkla ord men jag tror garanterat att det är på grund av allt annat som måste få plats i min hjärna. Förutom språket har jag även fokuserat på:
- Att framstå som en trevlig person
- Att lära mig rutiner på avdelningen. 
- Att förstå alla medicinska ord, även de på latin jag inte haft koll på innan. 
- Att ta blodtryck. Jag har sugit på det innan så denna vecka har varit en utmaning men ändå bra på det sättet.
- Att prata engelska. Ja, korrekt, engelska. Vi har många patienter från Nederländerna som ibland pratar bättre engelska än tyska. Det är SÅ SVÅRT att växla mellan språken tycker jag. Egentligen pratar jag engelska mer fritt än tyska men många ord tänker jag på tyska och kan för allt i världen i ett samtal inte komma på de engelska orden. Alla småord som "eller", "mellan", "och" osv till exempel säger jag oftast på tyska utan att tänka på det.
 
Och sen är det svårt att förstå patienterna alltid. Det har kännts jobbigt när de ber om någonting eller frågar något och jag inte förstår. Och om jag väl förstår så kan jag oftast inte svara på frågan då jag inte vet vilka riktlinjer som gäller, vad man borde göra osv. Det är tufft att vara ny. Men ändå lärorikt på alla plan. Jag längtar dock till när min hjärna endast behöver fokusera på språket.
 
Nu ska jag promenera in till stan för lite ärenden och fika och ikväll blir det förhoppninsgvis altbier! 
 
Tschüss!
 
Ps. Min handledare bad mig i förrgår att Dua henne = internshipgoals!
 
* * * | | Kommentera |
Upp